ARTICOLO | Economia

Coldiretti: a New York stop al falso Made in Italy

6 Giugno 2022
Coldiretti: a New York stop al falso Made in Italy

Con la guerra in Ucraina che frena gli scambi commerciali, favorisce le speculazioni e moltiplica il falso Made in Italy nel mondo, Coldiretti e Filiera Italia si mobilitano insieme ad Ice al più importante evento fieristico mondiale dedicato alle specialità alimentari, il Summer Fancy Food 2022, che si terrà dal 12 al 14 giugno a New York City presso il Javits Center.

Una provocazione storica per far toccare con mano la straordinaria varietà e distintività delle eccellenze alimentari nazionali e smascherare le imitazioni che si moltiplicano nei diversi continenti.

L’appuntamento è per i tre giorni dalle 10 alle 16 (orario New York) al Javits Center level 3, Padiglione Italia, stand n.2717 dove saranno messe a confronto per la prima volta le autentiche specialità nazionali con le brutte copie più diffuse mentre i cuochi contadini dimostreranno la differenza tra i veri piatti della tradizione gastronomica tricolore e quelli storpiate all’estero con ricette improponibili.

Sarà presentato lo studio Coldiretti/Filiera Italia sulle esportazioni agroalimentari Made in Italy in tempi di guerra e la minaccia rappresentata dal moltiplicarsi dei “tarocchi” low cost e dall’arrivo dei cibi sintetici.

 

Il programma completo degli eventi

 

Sunday, June 12 – 10:00 a.m. – 4:00 p.m.

11.30 a.m.- 1.00 p.m. OPENING OF THE BOOTH COLDIRETTI FOR THE FOOD SYSTEM

After the opening, a tasting of italian agri-food delicacies will be offered

1.00 p.m.-2.00 p.m SHOW COOKING: Two dishes compared: An Italian product with a local one. Panzanella/Fried okra salad and ancient variety tomatoes

2.15 p.m.-3.00 p.m. SHOW COOKING – WINE PAIRING “Melotti rice short supply chain meets the Italian truffle of “Urbani tartufi”.   Paired with PINOT NERO BRUT – METODO CLASSICO by MATTEO FENOGLIO

3.15 p.m.-3.50 p.m. Guided tasting of 4 wines from indigenous vines of designated origin

 

Monday, June 13 – 10:00 a.m. – 4:00 p.m.

10.00 a.m.-10.45  a.m. WORKSHOP: DO FARMERS MARKETS CHANGE URBAN LIFE?

11.00 a.m.-11.45 a.m. SHOW COOKING: Fragrances, colours and flavours of the Mediterranean diet: Spaghetti with 100% Italian tomato sauce using Stagioni d’Italia and Steriltom tomatoes

12.00 a.m.-12.45 a.m. MASTERCLASS: DE NIGRIS BALSAMIC: Integrated supply chain, Directly from Farmers

1.00 p.m.-1.45 p.m. SHOW COOKING – WINE PAIRING “100% Made in Italy excellence: Tagliatelle made with Casillo 00 flour and Princes’ Napolina tomatoes” • Paired with DOC ROMA ROSSO – CASA DIVINA PROVVIDENZA”

3.00 p.m.-3.45 p.m. Guided tasting of 4 wines from indigenous vines of designated origin

 

Tuesday, June 14 – 10:00 a.m. – 3:00 p.m.

10.00 a.m.-10.45 a.m. WORKSHOP DO FARMERS MARKETS CHANGE RURAL LIFE?

11.00 a.m.-11.45 a.m. SHOW COOKING “Tradition on a plate: Melotti rice meets Parmigiano Reggiano”

12.00 a.m.-12.45 a.m. WORKSHOP: Truth for the consumer: the authentic Italian agri-food model in opposition to the Italian Sounding phenomenon

1.00 p.m.-1.45 p.m. SHOW COOKING – WINE PAIRING “Fragrances of the land: Stagioni d’Italia’s 100% Italian fusilli with pesto   Paired with DOC LUGANA – CANTINA RICCHI”

1.00 p.m.-3.00 p.m. A TASTING OF ITALIAN AGRI-FOOD DELICACIES WILL BE OFFERED

2.00 p.m.-2.30 p.m. Guided tasting of 4 wines from indigenous vines of designated origin

 

* All cooking shows will be realized by the farmer cooks: Ilaria Salvadori, Filippo Tosi, Federica Frattini * All tastings and wine-food pairing will be realized by the sommelier: Sara Tosti

 

 

COLDIRETTI – 335 8245417 – 06 4682487 – relazioniesterne@coldiretti.it